Tuesday, 21 April 2009

Risalah Tarbiah - Yang Haram dan Halal itu Jelas


Islam sememangnya menitik beratkan hal atau perkara yang berkaitan dengan hukum halal dan haram , semua aspek-aspek yang perlu dititik beratkan termasuklah makan ,minum, tempat tinggal dan semua perkara-perkara yang berkait rapat dengan hukum dosa dan pahala.

Tambahan lagi masyarakat kini sememangnya masyi atau cerdik dalam hukum hakam tapi malangnya gagal memahaminya dengan melaksanakan perkara-perkara yang dituntut. Makan dari sumber yang haram ,pakain , harta semua ini akan dihisab oleh Allah swt dan yang paling penting adalah hidup diatas dunia ini hanyalah sementara sahaja. Dan malang sekali sekiranya kita kembali kelak dihapan Allah swt tidak ada satupun yang bersih hatta daging jasad kita sendiri berkembang dari sumber yang tidak diredhainya. Sabda nabi saw didalam hadithya yang berbunyiعن أبي عبد الله النعـمان بن بشير رضي الله عـنهما ، قـال : سمعـت رسـول الله صلي الله عـليه وسلم يقول: إن الحلال بين ، وإن الحـرام بين ، وبينهما أمـور مشتبهات لا يعـلمهن كثير من الناس ، فمن اتقى الشبهات فـقـد استبرأ لديـنه وعـرضه ، ومن وقع في الشبهات وقـع في الحرام ، كـالراعي يـرعى حول الحمى يوشك أن يرتع فيه،ألا وإن لكل ملك حمى ، ألا وإن حمى الله محارمه ، ألا وإن في الجـسد مضغة إذا صلحـت صلح الجسد كله ، وإذا فـسـدت فـسـد الجسـد كـلـه ، ألا وهي الـقـلب

رواه البخاري ومسلم

Maksudnya:
Dari Abu Abdullah An-Nu'man bin Basyir r.a. katanya : saya telah mendengar Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya yang halal itu terang (jelas) dan yang haram itu terang, dan di antara keduanya pula terdapat pekara-pekara yang syubahat (tidak terang halal atau haramnya) yang tiada diketahui oleh orang ramai. Orang yang memelihara dirinya dari pekara-pekara yang syubahat itu adalah seperti orang yang melindungi agama dan kehormatan dirinya. Orang yang tergelincir ke dalam pekara syubahat itu akan tergelincir masuk ke dalam pekara haram. Laksana seorang pengembala di pinggir sebuah tempat larangan, yang akhirnya lalai dan masuk ia ke dalam tempat larangan itu. Adapun bagi setiap raja sebuah tempat larangan, dan tempat larangan Allah itu adalah pekara-pekara yang diharamkanNya. dan ketahuilah pada setiap jasad itu seketul daging. Andainya ia baik, baiklah seluruh jasad itu dan sekiranya ia rosak maka rosaklah seluruh jasad itu. Itulah hati."
(Diriwayatkan oleh Bukari dan Muslim)


Jadi dengan ini marilah kita bersama-sama mengikat keazaman diri dalam merealisasikan perkara yang diradhainya dengan mencari rezki dari sumber yang halal semetelah juga menjauhi perkara-perkara yang diharamkan oleh Allah azza wajalla. sekian wassalam.

0 comments:

Post a Comment

 

Type Risalah Copyright © 2008 Art Template by Rois's Blogger Template