Saturday, 2 May 2009

Risalah Tarbiah - Pakaian dan Perhiasan


Berhias adalah satu sunnah nabi saw dan dituntut pada sekalian mukmin supaya mencerminkan seorang mukmin bersih, indah dan ianya juga adalah sumber dakwah pada orang yang kafir agar mereka tertarik pada agama islam bukan hanya sekadar shakhsiah peribadi sahaja bahkan permakaianan yang tertib dan sopan.

Tetapi berhias juga kadangkala boleh mendatangkan mudharat jika ia tidak mengikut kehendak syarak dan mengikut hawa nafsu. Firman Allah swt dalam kitabnya :
“Katakanlah kepada wanita yang beriman, Hendaklah mereka menahan pandangan mereka, dan memelihara kemaluan mereka, dan janganlah mereka menampakkan perhiasan mereka, kecuali yang biasa nampak dari mereka. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kerudung ke dada mereka, dan janganlah menampakkan perhiasan mereka, kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putrera-putera suami mereka, atau saudara-saudara mereka, atau putera-putera saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau kanak-kanak yang mereka miliki atau pelayan-pelayan laki-laki(hamba) yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kaki mereka agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung” (QS. An Nuur 31)

Bukan sahaja pada wanita sahaja perlu berjaga-jaga dalam berhias diri tetapi juga kepada kaum lelaki tidak kurang dituntut menjaga diri dari perkara sedemikian yang mana Nabi saw telah bersabda :

daripada riwayat Ibnu Umar ra,
Bahwa Umar bin Khathab melihat kain sutera bergaris pada pintu mesjid lalu berkata: Ya Rasulullah saw.! Kalau saja engkau membeli ini lalu engkau kenakan di hadapan kaum muslimin pada hari Jumat dan untuk menemui tamu utusan (delegasi) yang datang kepadamu! Rasulullah saw. bersabda: Yang memakai ini hanyalah orang yang tidak mempunyai bagian memakainya di akhirat. Beberapa waktu kemudian, Rasulullah saw. mendapatkan beberapa potong kain sutera. Rasulullah saw. memberikan sebagian kepada Umar. Umar bertanya: Ya Rasulullah saw.! Engkau memberikanku pakaian ini padahal engkau telah mengatakan tentang kain sutera Utharid beberapa waktu yang lalu? Rasulullah saw. bersabda: Aku memberikan ini kepadamu bukan untuk engkau pakai. Lalu Umar memberikannya kepada saudaranya yang masih musyrik di Mekah


Serta didalam hadith yang diriwayat oleh Barra' bin Azib ra., beliau berkata:

Rasulullah saw. memerintahkan kami untuk melaksanakan tujuh perkara dan melarang kami dari tujuh perkara. Beliau memerintahkan kami menjenguk orang sakit, mengiringi jenazah, mendoakan orang bersin (mengucap yarhamukallah), melaksanakan sumpah dengan benar, menolong orang yang teraniaya, memenuhi undangan dan menyebarkan salam. Beliau melarang kami dari cincin atau bercincin emas(laki), minum dengan wadah dari perak, hamparan sutera, pakaian buatan Qas (terbuat dari sutera) serta mengenakan pakaian sutera baik yang tebal dan tipis(laki)

Dan Hadith yang telah diriwayatkan oleh Hudzaifah bin Yaman ra.:
Bahwasanya Rasulullah saw. bersabda: Janganlah kalian minum dalam wadah emas dan perak dan jangan mengenakan pakaian sutera sebab pakaian sutera itu untuk mereka (orang-orang kafir) di dunia dan untuk kalian di akhirat pada hari kiamat

Haruslah diingat bahwasanya Seorang muslim itu, mereka dibolehkan berhias asalkan ianya tidak mendatangkan rasa keegowan, riak dan takabbur kerana sifat ini hanyalah sifat Allah dan hamba Allah yang doif seperti kita tidak sepadan bersifat sedemikian.
Bagi wanita juga mereka diwajibkan menutup aurat dan behias dalam erti kata tidak keterlaluan supaya tidak menarik perhatian yang boleh mendatangkan kemaksiatan dan kemudaratan terhadap diri dan bangsa islam itu sendiri seperti berzina, berkhalwat dan perkara-perkara lain.

Bukankah islam itu agama yang indah, janganlah merosakkan keindahan islam itu dengan mencerminkan keburukan dan contoh yang boleh menjejaskan islam itu sendiri.

1 comments:

Jackster® on 3 May 2009 at 07:58 said...

amat benar apabila dikatakan islam itu indah =)

Post a Comment

 

Type Risalah Copyright © 2008 Art Template by Rois's Blogger Template